SPIJKENISSE – Binnen de gemeente Spijkenisse zijn 240 bruggen aanwezig. Om de kwaliteit van de bruggen in beeld te brengen zijn in 2009 alle 240 bruggen door een inspectiebedrijf geïnspecteerd. Op basis hiervan is een pakket werkzaamheden opgesteld om gefaseerd uit te voeren. Bij de in 2009 uitgevoerde inspectie is in 2010 hieruit voortvloeiend een onderhoudsschema tot en met 2017 opgesteld waarbij de onderhoudswerkzaamheden zijn onderverdeeld in schades, vervanging en reiniging.
Er is in 2010 eenmalig een extra bedrag beschikbaar gesteld om marginaal in te kunnen lopen op de door inspectie geconstateerde achterstand. Uit de financiële raming is gebleken dat in de periode tot 2017 de financiële middelen niet toereikend zijn waardoor jaarlijks op basis van integrale afwegingen bepaald wordt hoe de financiële middelen worden ingezet. Knelpunten die direct gevaar kunnen opleveren zullen hierdoor dan ook in de bestuursrapportages gemeld moeten worden.
Brug in Waterland
Volgens Mario Guagliardo van de regionale nieuwssite VP Info, schoolhoofd Wolter de Jonge van de Montessorischool in Spijkenisse en de fractie van Trots op Nederland Spijkenisse is de brug die het Salamanderveen met het Kikkerveen verbindt een serieus veiligheidsknelpunt. Het schoolhoofd ziet een compleet nieuwe brug als afdoende maatregel om het geconstateerde bruggenknelpunt in Waterland op te lossen. Trots wil een heus bruggenbeleidsplan laten opstellen in het kader van voorkomen is beter dan genezen.
De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de gehele openbare infrastructuur van de gemeente. Hieronder vallen alle asfalt-, klinker- en onverharde wegen, bruggen, tunnels, pleinen, voetpaden en fietspaden, maar ook viaducten, rotondes, speelplaatsen, groenvoorzieningen, verkeerslichten, straatverlichting, verkeersborden, verkeerstekens, hekwerken en straatmeubilair als zitbanken. In het algemeen zijn de rayonkantoren belast met de uitvoering.
Beleidsplannen diarree
Indien er serieuze gebreken worden geconstateerd in de openbare ruimte waarbij de veiligheid in het geding is moeten er dan meteen specifieke beleidsplannen worden opgesteld die de regulier vastgestelde beheerplannen overstijgen? De LPF wil niet direct zo kort door de bocht gaan zoals Trots met de bruggenmotie. Een stoeptegelsbeleidsplan, een lantarenpalenbeleidsplan, een overhangendgroen-beleidsplan, een schuttingenbeleidsplan, een hekwerkbeleidsplan, een zitbankjesbeleidsplan, een speeltoestellenbeleidsplan, een tunneltjesbeleidsplan … enzovoort is niet direct allemaal zo voor de hand liggend. De LPF heeft daarom tegen de motie voor een bruggenbeleidsplan gestemd.
Gebreken in de openbare ruimte kunnen gemeld worden bij de meldingencoördinator, het rayon en via twitter. Adequate opvolging en afdoening van meldingen dienen gegarandeerd te worden door het gemeentebestuur. In de afgelopen jaren zijn voor het beheer van de openbare ruimte meerjarenplannen opgesteld. Deze beheerplannen zijn op elkaar afgestemd. Overstijgende specifieke beleidsplannen zijn wat de LPF betreft op dit moment nog een brug te ver.