BERNISSE – Op maandagavond 2 januari 2012 vond de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Bernisse plaats in de raadzaal van het gemeentehuis te Abbenbroek. Hieronder kunt u de toespraak lezen die door burgemeester Bouvy-Koene tijdens deze bijeenkomst voor inwoners en relaties van de gemeente werd uitgesproken. Een nieuwjaarstoespraak die in het teken stond van de natuur. “Want, dames en heren, Bernisse is groen!”
Nieuwjaarstoespraak door burgemeester Bouvy-Koene
Dames en heren,
Als dienaar van de Kroon, nog steeds wordt immers de burgemeester benoemd door Hare Majesteit de Koningin, kijk en luister ik met meer dan gewone belangstelling naar de kersttoespraak van de Majesteit op 1e kerstdag.
Duurzaamheid, natuur en milieu liepen als rode draad door haar verhaal. Ik citeer: “Zorg voor de hulpbronnen die eindig zijn en bescherming van de vitaliteit, verscheidenheid en schoonheid van de aarde moeten worden beschouwd als een heilige opdracht”.
Een “groen” thema dus, dit jaar. Een thema dat bij sommigen de wenkbrauwen heeft doen fronsen maar tegelijk door ons als inwoners van deze groene gemeente Bernisse, van harte kan worden onderschreven.
Want, dames en heren, Bernisse is groen!
Natuur dragen we een warm hart toe terwijl we tegelijk kritisch blijven als het gaat om de financiële en economische gevolgen die dat met zich meebrengt. Naar aanleiding van de beleidsnotitie Economie zal op 31 januari met de raad verder over het economisch belang van recreatie en toerisme voor onze gemeente worden gesproken.
We zijn eensgezind opgetrokken in de strijd tegen de door de overheid maakbaar geachte nieuwe natte natuur in de polder Zuidoord. Agrarische grond is natuur en dat houden we hier op Voorne-Putten ook graag zo! De strijd van de familie Van Beek is lang en zwaar geweest maar het lijkt er nu dan toch eindelijk van te komen dat er verder geboerd kan worden.
De kritische houding van Bernisse in het bestuur van het Recreatieschap en haar uitvoeringsdienst GZH mag evenmin onvermeld. Waarom een kaalslag in het gebied als recreatie en toerisme je hoofddoelstelling is? In december zijn we onder leiding van het bureau Space Value gestart met het voeren van overleg met ondernemers en GZH over de potenties en de mogelijkheden om de Bernissezone in het kader van recreatie en toerisme beter te benutten. Dit zal uitmonden in een rapportage met voorstellen aan de raad.
In het Regionaal GroenStructuurplan van de stadsregio wordt het gebied langs de Bernisse als “robuuste groenblauwe zone” aangemerkt. Men verstaat daaronder een gebied dat gezien kan worden als belangrijke drager van de ecologische en recreatieve structuur. In datzelfde plan wordt ook gesproken over de natuurontwikkeling langs de kreken die hier in Bernisse en ook elders op Voorne-Putten moeten worden aangelegd. Ontwikkelingen die het groene karakter benadrukken en moeten verstevigen. In de eerder aangekondigde beleidsnotities zal hierop terug worden gekomen.
Op milieugebied gebeuren er ook leuke dingen in Bernisse. Op vrijdag 11 november werd basisschool De Bongerd uit Zuidland winnaar van de milieuhelden Award 2011. De kinderen van groep 8 hadden de beste concrete oplossing bedacht om zoveel mogelijk elektrische apparaten en spaarlampen in te zamelen.
En waar ik natuurlijk ook nog steeds vereerd mee ben is de waardering die Bernisse kreeg van de Partij voor de Dieren als meest diervriendelijke bedrijfskantine op Werelddierendag!
Vorige week kreeg ik een folder onder ogen van de organisatie “De Groene Stad”. De Groene Stad staat voor de creatie van een stedelijke omgeving waarbij het groen al op de tekentafel evenveel aandacht krijgt als het rood van de gebouwen, het grijs van wegen en het blauw van het water. De Groene Stad kan ontstaan als de disciplines stedenbouw, ruimtelijke ordening en groen elkaar vinden en als door politiek en bedrijfsleven het economisch en maatschappelijk belang van het groen naar waarde wordt geschat.
Met belangstelling heb ik het themanummer ‘Groen en Gezondheid’ gelezen. Gesteld wordt dat mensen die in een groene omgeving wonen gezonder zijn en minder gestrest.
Studies wijzen uit dat er een mogelijk verband bestaat tussen de aanwezigheid van groen en de gezondheid van de mensen die in die omgeving wonen. Een beetje ‘googelen” levert al snel een flink aantal hits op over dit onderwerp. Zo publiceerde het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) een artikel met als titel Natuur en Gezondheid. Het is een verkennend onderzoek naar de relatie tussen volksgezondheid en groen in de leefomgeving. Ze trekken een paar voorzichtige conclusies: mensen die wonen in een groene omgeving zouden zich gezonder voelen in geest en lichaam, het feit dat men zich gezonder voelt komt meer voor op het verstedelijkt platteland en betreft vooral de groep van ouderen en thuiswerkers.
En waarom dan, zult u zich afvragen? In het algemeen kan worden gezegd dat: natuur bewegen stimuleert; natuur sociale contacten bevordert; natuur helpt bij het herstel van stress en mentale vermoeidheid; natuur de ontwikkeling van kinderen stimuleert.
Er zijn de nodige kritische kanttekeningen te maken bij onderzoeken naar de relatie tussen gezondheid en natuur. Maar met een positieve bril op zou ik toch de stelling aan durven gaan dat de natuur in en om Bernisse bijdraagt aan een gezond leefklimaat en onze inwoners zich wat de natuur betreft in een voordeelpositie bevinden.
Natuur vraagt wel onderhoud en daar wringt nu net de schoen. Voor onderhoud is geld nodig en juist aan geld ontbreekt het Bernisse.
We hebben in het afgelopen jaar een intensieve discussie gevoerd over de wijze waarop we ons begrotingsgat konden dichten. Een en ander heeft zijn weerslag gekregen in de Voorzieningennota. Een nota waarin het college haar visie op de duurzaamheid van onze woonkernen heeft beschreven. Uitgaande van het brede school principe is er ruimte voor onderwijs, welzijn en ontmoeting. 2012 wordt het jaar waarin de Voorzieningennota verder moet worden uitgewerkt. Van nota naar werkplan.
Werkplan krijgt in dit kader ook een ruime betekenis want ook aan onze inwoners zal meer en meer worden gevraagd daadwerkelijk mee te werken aan de feitelijke uitwerking van de plannen.
Overheid, markt en civil society hebben elkaar de komende jaren meer dan ooit nodig. Niet alleen het Rijk ook Bernisse zal daar wel de ruimte voor moeten geven; niet hinderen met regeltjes, geboden en verboden maar door het geven van vertrouwen om samen een leefgemeenschap te bouwen die kan steunen op de kracht van de inwoners.
Dames en heren, Bernisse bevindt zich in een politiek dynamische omgeving. De partners waarmee Bernisse te maken heeft als het gaat over groen zijn talrijk: de provincie Zuid-Holland, de stadsregio Rotterdam, het waterschap Hollandsche Delta, het recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg, het recreatieschap Haringvliet, het financieel koepelschap, de alliantie Haringvliet-Hollandsch Diep-Biesbosch, de gemeenten op Voorne-Putten. Allemaal gaan we er een beetje over, hebben we ideeën over hoe het zou moeten, hebben we werkplannen en uitvoeringsplannen, en zien we door de bomen het bos niet meer om in “groene” termen te blijven!
Daarbovenop komt nu de discussie over de Metropoolregio. Er zijn zeven pijlers benoemd waarlangs de Metropoolregio haar krachten moet bundelen. De zesde is de pijler van het groen. In de eerste discussies waarbij over de contouren van de Metropoolregio werd gesproken heb ik gemerkt hoe belangrijk het is de krachten op Voorne-Putten te bundelen. Werd in eerste instantie alleen gesproken over de Hof van Delfland als centrale groene verbinding, nu spreekt men over het metropolitaan groen rond de steden en hebben we bereikt dat een bestuurlijk vertegenwoordiger vanuit Voorne-Putten zal worden toegevoegd aan de kerngroep die deze groene pijler gaat uitwerken.
Niet alleen op het gebied van groen trekken we gezamenlijk op. Ook de door het Rijk aangekondigde decentralisaties op het gebied van zorg, AWBZ en de Wet Werken naar Vermogen moeten gezamenlijk worden opgepakt. Bernisse is niet in staat om deze gedecentraliseerde taken alleen uit te voeren. We móéten partners zoeken. Een eerste stap is genomen door het besluit van de raad op 22 november om de samenwerking met buurgemeente Spijkenisse te intensiveren. De vorm waarin, is onderwerp van studie. De bestuurlijke discussie die daarna ongetwijfeld volgt, zou wat mij betreft in de volle breedte moeten worden gevoerd waarbij geen enkele optie is uitgesloten.
Dames en heren, in de hectiek van de Randstad, de ontwikkelingen binnen de Zuid-Westelijke Delta en die van de Metropoolregio is het mijn stellige overtuiging dat de gemeenten op Voorne-Putten elkaar in de komende jaren meer dan ooit nodig zullen hebben.
Dames en heren, de ellende in de wereld krijgt meer aandacht in de media dan het goede nieuws dat er natuurlijk ook is. We kunnen onze ogen ook niet sluiten voor het vele indringende nieuws van het afgelopen jaar: de dood van Bin laden, de schutter Anders Breivik in Noorwegen, de schutter in Alphen aan den Rijn, de opstanden in het Midden-Oosten met het vertrek van Mubarak en Gadaffi. De economische crisis laat zijn sporen na in Europa en ook in ons land is het eind van de tunnel nog niet in zicht. De maatregelen die door de Rijksoverheid moeten worden genomen treft mensen rechtstreeks in hun portemonnee en wanneer daar de lokale overheid ook nog eens overheen komt, leidt dat over het algemeen niet tot een groter vertrouwen in de politiek en hun leiders.
En toch, dames en heren, ben ik zelf ooit de politiek in gegaan omdat ik het niet eens was met dat wat er vanuit de politiek werd bedacht of gedaan en heb ik me niet laten beïnvloeden door het negatieve aureool dat hangt boven “de politiek”. Gelukkig zijn er nog steeds mensen die vanuit hun idealen een zelfde stap willen en durven maken. Als we wat willen veranderen in ons land, in de provincie, op Voorne-Putten of in Bernisse, zullen we aan de slag moeten met ons eigen werkplan.
Ik kreeg een toepasselijke nieuwjaarswens die ik u niet wil onthouden:
Do not pray for smooth roads, always pray for guts to cross them smoothly. Do not pray for easy targets, always pray for the power to complete your tasks.
Ofwel: Bid niet voor gladde wegen, altijd bidden voor lef om vlot over de weg te gaan. Bid niet voor gemakkelijke doelen, maar bid altijd om de kracht om uw taken te voltooien.
Dames en heren, in Bernisse wacht geen gemakkelijke weg, maar ik ben ervan overtuigd dat samen met u de moed en lef kunnen worden gevonden die weg te bewandelen. We zullen onze doelen benoemen en we zullen in 2012 de kracht vinden om ze te behalen.
Naast gezondheid, geluk en voorspoed voor u allen, is voor politici in het bijzonder doorzettingsvermogen, visie en politieke moed nodig en dit alles wens ik een ieder dan ook voor 2012 van harte toe!