ROCKANJE – TOP Voorne (Toeristisch Ondernemers Platform Voorne-Putten) heeft begin februari een brief gestuurd aan Natuurmonumenten over de gang van zaken rondom het plaatsen van strandhuisjes op het badstrand van Rockanje. TOP Voorne, belangenbehartiger van ruim 450 bedrijven en instellingen in de vrijetijdssector op Voorne-Putten, vraagt om een heroverweging van het standpunt in het belang van de vele bezoekers, bewoners en ondernemers van Rockanje.
Geacht bestuur,
Met verbazing hebben we kennis genomen van uw besluit om het plaatsen van strandhuisjes in het zomerseizoen op het strand van Rockanje niet toe te staan. Met een enkele pennenstreek en gebaseerd op een bijna 100 jaar oud en gedateerd servituut bepaalt u de toekomst van toeristisch-recreatief ondernemend Rockanje (Gemeente Westvoorne).
U stelt dat de rechtsvoorganger, in deze de heer J. van Hoey Smith, de voorgenomen ontwikkeling niet zou hebben gewenst. Echter, gezien het feit dat hij het stukje “badstrand” aan de gemeente heeft verkocht en niet aan Natuurmonumenten heeft geschonken is een duidelijke aanwijzing dat het zijn bedoeling was dat Rockanje zich tot een volwaardige familiebadplaats kon (blijven) ontwikkelen. De heer Hoey Smith was een praktisch en pragmatisch man, liefhebber van natuur en de jacht maar ook een inwoner van Rockanje en een ondernemer die in de jaren 50 toen hij dat besluit nam, duidelijk inzag dat recreatie en toerisme in Rockanje een enorme positieve invloed had en nog steeds heeft op het leven en de welstand van de bevolking. Zijn beeldvorming was 100 jaar geleden zeer professioneel en wij twijfelen er niet aan dat dit ook heden zou aansluiten op de voorgenomen ontwikkeling.
Het is te gemakkelijk om oude afspraken te gebruiken om goede ontwikkelingen te belemmeren.
Professioneel en met respect omgaan met het gebied wordt verwacht van de initiatiefnemers doch daar hoort ook proactief, professioneel gedrag van de stakeholders bij.
Het samenwerkingsverband Voorne-Putten (SVP) heeft als economisch speerpunt gekozen voor Recreatie en Toerisme en er wordt hard aan gewerkt om dat te realiseren! Dat geldt zeker voor Westvoorne en met name in Rockanje. Ruim 33% van de werkgelegenheid in de gemeente Westvoorne is het rechtstreekse gevolg van deze bedrijfstak.
Westvoorne int komend jaar ruim 600.000 euro aan toeristenbelasting van de verblijfsrecreanten. Met die inkomsten is de gemeente in staat het strand, het groen, de infrastructuur, e.d. te onderhouden en eventueel te verbeteren. Dat is niet alleen goed voor de recreanten maar zeker niet minder voor de bevolking die graag in groene, goed onderhouden dorpen wil wonen.
Het is prima dat er zo’n 1.5 miljoen strandbezoekers (vooral uit Rotterdam en directe omgeving) naar Rockanje komen maar dat betreft dagtoerisme en brengt, met uitzondering van de bestedingen bij strandpaviljoens, e.d. geen inkomsten voor de gemeente met zich mee. Integendeel, de kosten van onderhoud aan het strand, fiets- en wandelpaden en wegen moeten ook worden betaald en het wordt steeds moeilijker voor de gemeente om al deze taken te kunnen financieren.
De enige manier van de gemeente om de inkomsten te verhogen nu het Rijk steeds meer taken naar de gemeente delegeert en daarbij niet de financiële middelen verstrekt, is het verhogen van de OZB of andere gemeentelijke belastingen. Een andere manier is het investeren in en het ontwikkelen van projecten die geld opleveren. Eén van die projecten is het plan om 70 strandhuisjes te plaatsen. Immers, naast huuropbrengst brengt dit ook een jaarlijkse bijdrage van 30 tot 35.000 euro aan toeristenbelasting in de gemeentelijke kas.
Het levert ook een spin-off op voor de lokale ondernemers maar ook de regionale bedrijven en toeristische attracties. Iets wat met name de dorpskern van Rockanje goed kan gebruiken. Er zijn vergaande plannen de dorpskern van Rockanje opnieuw in te richten waarvoor echter veel geld nodig is. Meer dan 10 jaar geleden is daar het proces van dorpsvernieuwing – met als hoofddoel de vestiging van een tweede supermarkt – door een actie van een aantal mensen voortijdig beëindigd. Het gevolg is dat de bevolking van Rockanje nu massaal in omliggende gemeenten winkelt en slechts 50% van de bestedingen in de eigen gemeente wordt uitgegeven. Het winkelaanbod verarmt en elke economische impuls is hard nodig.
Eenzelfde soort actie is gevoerd voor, of liever gezegd tegen de komst van de strandhuisjes. Een relatief klein aantal mensen in verhouding tot het aantal inwoners heeft luidruchtig actie gevoerd met als gevolg dat de stemming over de plannen negatief werd en de sfeer grimmig. Naar onze mening heeft de grote meerderheid van de bevolking geen enkel bezwaar tegen het strandhuisjes-project. De vele reacties die ons bereiken en bereikt hebben zijn allemaal positief en onbegrip over uw besluit overheerst.
Wij realiseren ons terdege dat u er bent voor de natuur en de bescherming daarvan en hebben veel waardering voor uw werk om de natuur te behouden en te beschermen. Echter niet al uw acties worden door de bevolking gewaardeerd. Er zijn ons inziens grenzen aan wat uw vereniging wel of niet wenselijk acht. Natuurmonumenten heeft er voor gezorgd dat het (auto) strand van Oostvoorne werd gesloten wat u door de bevolking nog steeds kwalijk wordt genomen. Immers, Oostvoorne heeft nu geen strand meer en de huidige “natuur” wordt niet door iedereen gewaardeerd.
In uw brief aan de gemeente Westvoorne stelt u dat de ontwikkeling op het strand uit landschappelijke overwegingen ongewenst is en dat het strand in natuurlijkheid achteruit zal gaan. Het is u vast bekend dat het strand van Westvoorne door Rijkswaterstaat, de gemeente, het Waterschap en door de provincie al vele malen is verbreed, verhoogd, opgespoten en wat nog meer en dat geldt ook voor de aangrenzende duinen. Als u de natuur echt haar gang had laten gaan en niet had ingegrepen dan was er al lang geen strand of duinenrij meer geweest. Hetzelfde gebeurt nu in de duinen, een ware kaalslag vindt er plaats. De veel bezongen Tenellaplas met haar orchideeën is een uitgegraven poel en de orchideeën zijn in vroegere tijden geplant door de heer Sipkes.
Het badstrand stond in de jaren 50 vol met honderden strandhuisjes, er waren winkeltjes, een stoelenverhuurbedrijf, een verkleedgelegenheid en er hebben langs de duinenrij diverse en vele strandpaviljoens gestaan. Er lagen honderden meters houten vlonders en vanaf de zeekant kon je met geen mogelijkheid een glimp van de duinenrij zien. De tijden veranderen! Met uw toestemming zijn er twee strandpleinen aangelegd en zijn er 5 vaste strandrestaurants gekomen. Met tussen de 250 en 300 gasten in de zomer logerend op het strand kunnen zij een constructiever bestaan leiden.
De projectontwikkelaar heeft een uitstekend plan opgesteld dat rekening houdt met de natuurlijke omgeving en zorgt voor levendigheid maar ook (brand)veiligheid op het strand dat helemaal vrij blijft voor recreatieve doeleinden. Voor iedereen die de stilte zoekt is er meer dan voldoende ruimte over. Strandhuisjes zijn van deze tijd en men vindt ze van Den Helder tot aan Zeeuws Vlaanderen waar ze overal een succes en zeer gewild zijn en waar men van de natuur kan genieten.
Geacht bestuur, we leven in de 21ste eeuw, de regententijd is allang voorbij en servituten zouden in goed overleg moeten worden afgekocht en/of afgeschaft. (De provincie Zuid-Holland heeft ruim 10 jaren geleden tijdens het opstellen van het Masterplan Recreatie en Toerisme beloofd daar onderzoek naar te doen naar aanleiding van problemen die er toen speelden met servituten maar zijn die belofte helaas nooit nagekomen). Het strandhuisjesproject is van deze tijd en verdient een betere behandeling dan tot op heden.
Wij realiseren ons dat het bestuur van de gemeente Westvoorne niet heeft geëxcelleerd in een voortvarende wijze van communiceren. Maar passiviteit of erg laat reageren terwijl de betrokkenheid van Natuurmonumenten een aantal jaren geleden bij het opstellen van de gemeentelijke recreatienota significant was is onzes inziens ook laakbaar.
Wij appelleren aan ratio en realiteitszin inzake uw standpuntbepaling aangaande de strandhuisjes in Rockanje en overigens ook voor alle andere toekomstige ontwikkelingen op Voorne-Putten waar met respect voor de natuur ook economische activiteiten, gerelateerd aan toerisme en recreatie, mogelijk moeten zijn en blijven.
Een heroverweging van uw standpunt in het belang van de vele bezoekers aan, bewoners en ondernemers van Rockanje stellen wij dan ook zeer op prijs.
In afwachting verblijven wij met de meeste hoogachting,
Namens het bestuur,
A.R.J. Martinus, voorzitter
S. de Vries-Rietdijk, secretaris