BRIELLE – Vrijdag 30 maart om 11.00 uur start in Brielle de ‘Slag om Dondervoort’. De burgemeester van Brielle, tevens voorzitter van de vereniging Nederlandse vestingsteden, Betty van Viegen, gaat samen met het Pentacollege als eerste terug in de geschiedenis. Zij nemen de virtuele handschoen op tegen de Spanjaarden. In een social en urban game verwerven de leerlingen kennis over het leven in een vestingstad, tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Het spel trekt in de maanden daarna als een estafette door het land. Dat de estafette start in Brielle is niet zomaar. Daags na de lancering wordt het heringerichte museum De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel door Hare Majesteit Koningin Beatrix feestelijk geopend. Het museum is vanaf dat moment geheel gewijd aan ‘1 april 1572’, als onderdeel van de Tachtigjarige Oorlog.
Startschot
Vrijdag 30 maart wordt in en voor de Hoofdwacht, Markt 7 in Brielle, vanaf 11.00 uur het letterlijke startschot van de Slag om Dondervoort gelost. Leerlingen van het Pentacollege worden door tromgeroffel van de 1-aprilvereniging de stad binnengeleid. Vervolgens wordt met een kanonschot het sein voor de estafette gegeven.
Vakoverschrijdende, educatieve, sociale game
Om het historisch bewustzijn te prikkelen en erfgoedparticipatie bij jongeren te bevorderen, ontwikkelden studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Vestingsteden een vakoverschrijdende, educatieve, sociale game. De game draagt kennis over van de Tachtigjarige Oorlog en de bijzondere betekenis van Nederlandse vestingsteden daarin. Het spel stimuleert onderlinge samenwerking tussen leerlingen en laat hen nadenken over hun positie in de groep. Leerlingen ontwikkelen vaardigheden als strategisch denken en vakoverschrijdend werken. Er zijn verschillende begeleidende lespakketten beschikbaar voor onder meer geschiedenis, CKV, wiskunde en lichamelijke opvoeding. Mede door deze combinatie is het spel uniek te noemen. De game heeft een landelijke dekking en is geschikt voor alle leerlingen uit de onderbouw van Havo en VWO. Het spelen van de game neemt een week in beslag en vindt zowel binnen als buiten de schoolmuren plaats.
Maurits veldtocht
De estafette herinnert aan de verschillende veldtochten die Prins Maurits ondernam tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Gedurende de Tien Jaren (1588 – 1598) was Maurits erg succesvol en wist hij de ‘Hollandse Tuin te sluiten’. Hij heroverde toen een aantal steden die in Spaanse handen waren, zoals Zutphen, Deventer, Delfzijl, Hulst en Nijmegen.
Estafette
Scholen die meedoen aan de estafette krijgen een ‘oorlogskas’, die tijdens de lancering wordt overhandigd door de burgemeester van Brielle aan de eerste school die ‘Slag om Dondervoort’ gaat spelen. Aan deze leerlingen de taak om de oorlogskas goed te bewaken en ervoor te zorgen dat ze de belegering van Dondervoort weten te beëindigen. Nadat de eerste school de game heeft gespeeld wordt de oorlogskas overgedragen aan een volgende school die de game gaat spelen. Zo reist de oorlogskas mee tijdens de veldtocht langs de verschillende vestingsteden. Eind 2012 komt deze kas weer terug in Brielle en wordt bekeken wat er nog over is en of de veldtocht succesvol is geweest. Kijk op de website slagomdondervoort.posterous.com voor meer informatie.