Quantcast
Channel: Voorne-Putten.nl - Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854

VVBV over aardwarmtewinningsproject Vierpolders

$
0
0

VIERPOLDERS – De Vereniging Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) heeft op 23 april een brief gestuurd aan het Brielse college betreffende de verharding van het bedrijfsterrein aan de Moersaatsenweg te Vierpolders ten behoeve van een installatie voor de winning van aardwarmte. De VVBV wijst het college erop dat de bestemmingsplanprocedure GeoMec-4P nog niet is doorlopen en vraagt het college niet vooruit te lopen op de afronding daarvan.

De VVBV heeft op diezelfde dag ook een brief gestuurd aan de gemeenteraad, eindigend met de samenvatting: “De VVBV verzoekt de gemeenteraad de locatie voor de winning van aardwarmte te verplaatsen naar een locatie op het Land van Piek of binnen het bouwvlak van een deelnemende tuinder om daarmee het risico en de milieueffecten voor de tientallen omwonenden weg te nemen dan wel te verkleinen. Ook voor de kwaliteit van het omringende polderlandschap is verplaatsing beter.”

Delen uit de VVBV-brief d.d. 23 april 2012 aan de gemeenteraad inzake het ontwerpbestemmingsplan GeoMec-4P

Uiteraard is de VVBV voorstander van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen als aardwarmte, in dit geval ten behoeve van de glastuinbouw voor 60 à 80 ha. Eerdere berichten deden geloven dat de gevonden heetwaterbron in het glasconcentratiegebied Vierpolders voldoende zou zijn om zelfs hele woonwijken voor tenminste dertig jaar te kunnen verwarmen. De ambitie blijft kennelijk beperkt tot 60 à 80 ha. glas ten behoeve van acht glastuinders.

Uit de pers heeft de VVBV vernomen dat de aardwarmte is aangeboord in de beoogde nieuwe glastuinbouwlocatie het Land van Piek. Het verbaast de VVBV dan ook dat het ontwerpbestemmingsplan GeoMec-4P gelegen is buiten het glasconcentratiegebied Vierpolders en wel in een gebied dat volgens de Toelichting een agrarische bestemming heeft maar feitelijk bestemd is voor waterberging voorzien van natuurvriendelijke oevers in het stroomgebied van de Strypse Wetering, onderdeel van de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) volgens de Natura-2000 wetgeving.

De VVBV maakt bezwaar tegen de locatiekeuze buiten het glasconcentratiegebied. De installatie kan ook heel goed worden geplaatst binnen het bouwvlak van één der deelnemende tuinders. Daarmee zou dan meteen worden voorzien in betere bewaking van de installaties voor de winning van aardwarmte. Het initiërende tuindercollectief vond het uit eigenbelang echter interessanter om een stuk grond buiten het glasconcentratiegebied te verwerven opdat de warmwaterleidingen naar hun respectievelijke bedrijven zo kort mogelijk zouden zijn en daarmee voor de acht initiatiefnemers voordeliger. Door te bewilligen in de thans gekozen locatie worden de aansluitkosten voor eventuele andere belangstellenden alleen maar hoger. De gemeente Brielle handelt ons inziens in strijd met het algemeen belang door een kleine groep tuinders het ruimtelijk beleid te laten dicteren, waardoor ook een groep burgers in en buiten het glasconcentratiegebied Vierpolders direct in hun belangen worden benadeeld.

Op het bedrijfsterrein moet regelmatig onderhoud worden verricht. Dat betekent voor de omwonenden zeker 55 dagen extra geluidsoverlast gedurende de dag en de nacht. De voorgestelde WKK (warmte-krachtkoppeling) veroorzaakt binnen een straal van 100 meter geluidsoverlast, zeker in de nachtelijke uren. Een WKK stoot bovendien stikstofoxiden uit en veroorzaakt daarmee luchtverontreiniging. Op het terrein wordt zoutzuur (HCl) opgeslagen. Een stof die bij naar buiten treden gezondheidschade bij omwonenden kan aanrichten. Naast de warmwaterwinning komen gas en olie mee naar boven. Gasopslag wordt niet op voorhand uitgesloten. Een dergelijke opslag vergroot het risico voor de omwonenden. Bovendien maakt gasopslag een affakkelinstallatie noodzakelijk en die veroorzaakt weer geluidsoverlast, lichtoverlast en roetuitstoot.

Meer informatie over de VVBV op www.vvbv-voorne.nl.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854