BRIELLE – De Vereniging Vrienden van het Historisch Museum Den Briel geeft tweemaal per jaar de ‘Brielse Mare’ uit. In de nieuwste uitgave staat onder meer een artikel over Brielle, dat eeuwen lang de belangrijkste havenstad was op Voorne-Putten. Niet alleen de veerschepen naar Maassluis, Vlaardingen en Rotterdam waren van groot belang maar zeker ook de vrachtvaart. Het blad is te verkrijgen voor twee euro bij de Brielse boekhandel, VVV, Historisch Museum en Streekarchief.
Veel los gestorte ladingen zoals graan, kolen, zand, schelpen, aardappelen en bieten werden hier gelost of geladen door de ‘kaailopers’. Dat waren de bootwerkers die door te dobbelen ‘aan de bak’ kwamen om de zeil-, stoom- en motorscheepjes te laden. Ook passagiersschepen (foto) uit het achterland met soms honderden vrome bedevaartgangers aan boord, deden regelmatig Brielle aan. Toch staat er over de Brielse haven weinig op schrift. Niet erg veel Briellenaren zullen nog weten dat tussen 1930 en 1960 tot driehonderd vracht- en passagiersschepen jaarlijks de Brielse haven binnenliepen. Echt bijzonder is dat er ook geregeld kleine zeeschepen (foto kustvaarder) bij waren die hout kwamen brengen uit Scandinavië en kalkgrit laadden bij de Brielsche Kalkfabriek. In 1933 hadden zeventien vrachtscheepjes Brielle nog als thuishaven. Dat het met de beroepsvaart op Brielle in de tweede helft van de vorige eeuw snel bergafwaarts ging is vooral te wijten aan de afsluiting van Brielse Maas en de ontsluiting van Voorne en Putten door de bouw van de Spijkenisser- en Botlekbrug en de concurrentie van weg- en railvervoer.
U kunt ook lid worden van de vereniging voor tien euro per jaar (familie-lidmaatschap vijftien euro). U ontvangt de Brielse Mare dan thuis en hebt tevens gratis toegang tot het (vernieuwde) Historisch Museum. Secretariaat ‘Vereniging Vrienden van het Historisch Museum Den Briel’, Fré Eggens, Jan Matthijssenlaan 10, 3232 ED Brielle, tel: 0181-415620, e-mail: fteggens@wanadoo.nl.