Quantcast
Channel: Voorne-Putten.nl - Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854

LPF Spijkenisse over Kadernota 2013

$
0
0

SPIJKENISSE – Op dinsdag 3 juli 2012 vergadert de gemeenteraad van Spijkenisse. Op de agenda staat de behandeling van de Kadernota 2013, de Algemene Beschouwingen. In de Kadernota 2013 geeft het College van Burgemeester en Wethouders een financiële en beleidsmatige schets voor de begroting van 2013 en de meerjarenraming.

Bij de bespreking van de Kadernota 2013 geven alle fracties hun politieke visie en brengen ze hun beleidsprioriteiten naar voren voor 2013 en volgende jaren zowel inhoudelijk als financieel. Op basis van alle richtinggevende uitspraken gaat het College van B&W in de zomerperiode aan de slag om de meerjaren Programmabegroting op te stellen.

LPF Spijkenisse: “De LPF als lokale partij hecht aan lokale vrijheid om onze lokale begroting op te stellen en te investeren in de zaken die wij in onze gemeente belangrijk vinden. Door nieuwe wet- en regelgeving vanuit de Rijksoverheid en de Europese Unie wordt de lokale begrotingsspeelruimte steeds verder beperkt en moeten gemeenten nog meer op de financiële rem gaan staan dan nu al het geval is. Door deze ontwikkelingen wordt het steeds lastiger om de financiële en beleidsmatige touwtjes in eigen hand te blijven houden op lokaal niveau.

Door de krimp van de gemeentefondsuitkering en de vele nieuwe bezuinigingen die de rijksoverheid gaat doorvoeren wil het college bovenop het huidige bezuinigingspakket van 10 miljoen euro, waarvan tot dusver 64 procent is ingevuld, een aanvullende bezuinigingsoperatie van zo’n 5 miljoen euro gaan uitwerken. Voordat er sprake kan zijn van het doorvoeren van nieuwe zware bezuinigingen binnen onze gemeente wil de Lokale Politieke Federatie eerst het bezuinigingspakket van 10 miljoen euro voor 100% ingevuld zien. Daarnaast moet er voldoende duidelijkheid en zekerheid zijn over alle decentralisatieplannen vanuit de rijksoverheid en de provincie.

De Doorkijk 2020 geeft een toekomstbeeld van de stad en de gemeente tot en met het jaar 2020. Met de Doorkijk 2020 wil het gemeentebestuur de blik verder naar buiten richten en dan met name op het havenindustrieel complex. De LPF is van mening dat de blik van het gemeentebestuur de komende jaren veel meer naar binnen moet zijn gericht dan naar buiten. Anno 2012 is Spijkenisse als complete stad nog maar voor 70% voltooid, dus de gezamenlijke uitdaging is en blijft hoe we de komende periode de laatste 30% gaan invullen? Het is daarom belangrijk dat Spijkenisse een aantrekkelijke stad is voor inwoners en nieuwkomers. Dit betekent dat de woningvoorraad goed moet aansluiten bij de wensen van de burgers en dat de wijken schoon, heel en veilig zijn.

De verwachte groei van het Haven-Industrieel-Complex levert door automatisering en reeds gemaakte berekeningen waarschijnlijk niet zo veel extra werkgelegenheid op. De groei van de haven met betrekking tot arbeidsplaatsen moet dus niet overschat worden. Men moet niet vergeten dat de gezondheidszorg in de Rotterdamse regio ook een grote werkgever is. De Doorkijk 2020 zoals deze er nu ligt ter besluitvorming zal de LPF zeker gezien de inhoud van de uitvoeringsagenda niet kunnen steunen.

Een goed sociale media beleid biedt kansen voor Spijkenisse. Het gebruik van sociale media kan de gemeente juist tijd besparen, door efficiënt te communiceren. Sociale media zijn bovendien snel vergeleken met traditionele communicatiemiddelen. Burgers zijn daardoor steeds sneller op de hoogte van de ontwikkelingen in hun woonplaats. Bij het gebruik van sociale media is het zenden van alleen berichten onvoldoende. De interactie met volgers, de bewoners van Spijkenisse, is juist van groot belang. Het is absoluut belangrijk dat gemeente en burgers interactief kunnen zijn. Men kan vice versa inspelen op vragen of klachten. Er kan snel gereageerd worden en de informatie is altijd actueel.

De statistieken over misdrijven, strafbare feiten en criminaliteit in Spijkenisse zijn niet gunstig. De situatie is het afgelopen jaar verslechterd, aldus de nieuwste AD misdaadmonitor. De Lokale Politieke Federatie wil dat de gemeente samen met het korps Rotterdam Rijnmond en het Openbaar Ministerie meer energie steekt in preventie, voorlichting en advies richting burgers als er gedurende het jaar opvallende stijgingen van misdrijven, strafbare feiten en criminaliteit zichtbaar worden.

Het nieuwe parkeerbeleid moet goed gemonitord worden. Dat is belangrijk om het acceptabel en toekomstbestendig te houden. De parkeercapaciteit in de woonwijken is een structureel knelpunt. Daar moet een langetermijnvisie met duurzaam beleid voor komen. De lobby voor de aanleg van de Blankenburgtunnel moet hernieuwde aandacht krijgen door de val van het kabinet.

Om aantrekkelijke woonmilieus te kunnen bieden aan inwoners en nieuwkomers moet het beheer van de openbare ruimte op orde zijn. Door de zware bezuinigingsdruk kunnen er gemakkelijk beheerachterstanden ontstaan. De LPF wil een zo volledig mogelijke inventarisatie van wat er in de publieke ruimte minimaal onderhouden moet worden om inwoners aan je stad te binden en nieuwkomers naar de gemeente toe te trekken. De focus moet primair liggen op noodzakelijk onderhoud en secundair op benodigd budget.

De Lokale Politieke Federatie is tegen opheffing van de fondsen Groot Onderhoud Stad (GOS) en Sociaal Onderhoud Stad (SOS). Deze fondsen zijn nagenoeg nog de enige mogelijkheid in tijden van strenge bezuinigingen om incidentele, niet-begrote uitgaven te doen anders dan uit de stelpost Onvoorzien.

Om als raad weloverwogen afwegingen te kunnen maken over mogelijke bezuinigingen binnen het totale accommodatiebeheer is het noodzakelijk dat er een concreet en zo volledig mogelijk overzicht beschikbaar komt met betrekking tot alle lasten en baten.

Volgens recent onderzoek uitgevoerd door I&O Research is de leegstand van winkels in Spijkenisse Centrum sinds 2004 verdrievoudigd. Het leegstandspercentage blijkt jaarlijks structureel op te lopen. Een actieprogramma stadscentrum in verband met leegstand is een vereiste. Het nieuwe stadscentrum is grotendeels op eigen kracht en met eigen middelen gerealiseerd. Het momentum is nu gekomen dat ook ontwikkelaars, beleggers en ondernemers hun verantwoordelijkheid nemen en investeren in een bruisend en florerend centrum.

De Conceptnota Sociaal Cultureel Werk – ‘Samen in de wijken’, is naar de mening van de Lokale Politieke Federatie een zwakke nota, die vol staat met aannames, veronderstellingen en wensen, maar die serieuze cijfermatige onderbouwing mist. Het College moet zijn huiswerk overdoen en met een fatsoenlijke en onderbouwde Conceptnota Sociaal Cultureel Werk komen.

Uitvoering van het beoogde nieuwe beleid zou kaalslag in het sociaal culturele werk in Spijkenisse betekenen. Zonder alternatief plan bestaat de grote kans dat vele vrijwilligers het voor gezien houden. Daarmee zou een belangrijk fundament onder de Civil Society weggeslagen worden. Het resterende saldo in de SOS reserve van 0,7 miljoen euro wil de LPF oormerken voor investering in de wijkcentra. Het moet dus een bijdrage worden in het minimaliseren van de bezuinigingen op het sociaal cultureel werk.

Voor wat betreft de bouw van het nieuwe theater kan de LPF kort zijn. Er is daar momenteel simpelweg geen geld voor. Doordrukken van de bouw op korte termijn betekent harde bezuinigingsingrepen op andere beleidsterreinen. Uit antwoorden op vragen van de fractie GroenLinks blijkt dat de financiële consequenties van uitstel van bouw van het nieuwe theater te overzien zijn. Aangezien de nieuwbouw van het theater een enorme druk uitoefent op het totale budget van de gemeente is het realistisch om serieus in debat te gaan over het temporiseren van de bouw van het nieuwe theater.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854