REGIO – Een aalscholver met een rugzakje op, gek? Toch vliegen elf vogels van de kolonie in Voornes Duin met bagage op hun rug: een GPS-logger. Met behulp van deze GPS-loggers wordt in kaart gebracht waar de aalscholvers tijd doorbrengen en naar voedsel zoeken. Dit onderzoek is onderdeel van een groter project waarin onderzocht wordt wat de effectiviteit is van de natuurcompenserende maatregelen in verband met de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
In het duinmeer het Breede Water in Voornes Duin, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten, broeden 1.100 paar aalscholvers. Zij zoeken voornamelijk voedsel in de Voordelta. In de kolonie zijn dit jaar elf vogels uitgerust met GPS-loggers dat middels een tuigje bevestigd is op hun rug. Net als bij eerdere projecten hebben de onderzoekers eerst in gevangenschap uitgetest wat de best passende manier is om een GPS-logger aan te brengen, waarbij de vogel de minst mogelijke last ondervindt. Door dit onderzoek komen ze meer te weten over de vliegbewegingen van de aalscholvers in de Voordelta, belangrijk voor het natuurbeheer.
Een gecombineerde aanpak van de GPS-loggers, vliegtuigtellingen en het verzamelen van braakballen zorgt dat er een compleet beeld ontstaat van waar de vogels tijd doorbrengen. Tijdens het onderzoek wordt bestudeerd: hoe de vogels het gebied gebruiken, hoe vaak en waar ze naar voedsel zoeken, wat belangrijke rustplaatsen zijn, wat ze eten en wat het broedsucces is.
De aalscholvers worden het hele broedseizoen, van eind april tot in de nazomer, gevolgd. Uit de eerste resultaten blijkt dat de aalscholvers tot ver op zee naar voedsel zoeken. Maar ze worden ook veel achter de branding waargenomen en zelfs in poldersloten en havenbekkens. Tijdens de vluchten om voedsel te zoeken, laten de vogels meerdere keren hun vleugels drogen op rustplaatsen voordat ze terugvliegen naar de kolonie.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Waardenburg. Op hun website is meer informatie te vinden over dit onderzoek en de betrokken organisaties.
Foto: Ronald Messemaker