Quantcast
Channel: Voorne-Putten.nl - Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854

College Westvoorne wil leren van burgerparticipatie

$
0
0

WESTVOORNE – Met de beleidsnotitie Burgerparticipatie heeft het college de lijn ingezet om kritisch naar eigen processen te kijken. Het college wil leren; bij elk proces worden fouten gemaakt en daarom is in 2011 vastgesteld burgerparticipatieprojecten te evalueren. Zelfstandig adviseur Hein Albeda heeft eind mei de opdracht gekregen om het burgerparticipatietraject van project ‘De Rots’ te evalueren. Het rapport is vanaf vandaag in te zien via de gemeentelijke website.

Conclusies rapport
Het rapport beschrijft dat gemiddeld gesproken de vormgeving van burgerparticipatie goed is en een aantal dingen beter kan. Belangrijkste verbeterpunt is de kwaliteit van de startnotitie om de verwachtingen van burgers realistisch te houden. Ook de argumentatie door de raad bij het besluit kan beter. Om als gemeente nog beter samen te werken met inwoners staan in het rapport vier aanbevelingen.

Niet afrekenen maar leren
Het rapport evaluatie ‘De Rots’  heeft als doel te dienen als leerervaring en niet als verantwoording over de procedure. De rapportage is breder te gebruiken dan alleen om terug te kijken op het project ‘De Rots’. Het rapport geeft geen aanleiding de beleidsnotitie Burgerparticipatie bij te stellen, wel om de vormgeving van participatieprocessen steeds kritisch te volgen, te evalueren en daarvan te leren.

Bij politiek debat duidelijker de afweging uitleggen en openbaar maken
Vooral de gemeenteraad heeft bij besluitvorming bij gevoelige projecten de rol een terugkoppeling te geven en deze te argumenteren. Dit betekent voor het politiek debat: tonen wat politici als winst van het proces zien en hoe zij verschillende argumenten wegen, en na afloop duidelijkheid geven (openbaar maken) over afwegingen en argumentatie.

Ook burgers laten wennen aan een nieuwe rol
Burgerparticipatie vraagt van burgers inspanning en dit is ook een leerproces. Niet alleen wordt burgers gevraagd te argumenteren en mee te denken, maar ook naar elkaar te luisteren, transparant te zijn en mee te praten over de vormgeving van het proces.

Vertrouwen winnen door meer ruimte te bieden
Vooral experimenteren met projecten waar burgers een eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen. Dat vraagt van de ambtenaren en collegeleden een terughoudende opstelling en van burgers juist een actievere opstelling. Niet alleen bij het agenderen van problemen, maar ook bij het bedenken van nieuwe opties, het beargumenteren en uitvoeren.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854