BERNISSE – De gemeenteraad van Bernisse heeft op 4 september 2012 het college van B en W opdracht gegeven te onderzoeken of een mogelijke herindeling met Spijkenisse de beste oplossing is voor de problemen van beide gemeenten. Het gemeentebestuur van Bernisse wil graag met belanghebbenden hierover spreken en organiseert daarom vier bijeenkomsten voor bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.
Tijdens de bijeenkomsten worden aanwezigen geïnformeerd over de situatie in Bernisse, de toekomstige scenario’s voor de samenwerking met andere gemeenten en de procedure rond de mogelijke herindeling met Spijkenisse. Tevens wil het gemeentebestuur van de aanwezigen horen welke onderwerpen zij belangrijk vinden, die Bernisse in de gesprekken met anderen partijen stevig naar voren moet brengen. Het gaat daarbij om onderwerpen die de identiteit en de kwaliteit van de kernen in Bernisse betreffen. U kunt tijdens de bijeenkomst uiteraard vragen stellen die het gemeentebestuur zo goed mogelijk zal beantwoorden.
- Bijeenkomst inwoners Bernisse-Zuid: Simonshaven, Zuidland en Oudenhoorn
Woensdag 26 september 2012 – Sporthal Drenkwaard in Zuidland – Van 20:00 – 22:30 uur - Bijeenkomst inwoners Bernisse-Noord: Abbenbroek, Geervliet en Heenvliet
Maandag 8 oktober 2012 – Gemeentehuis Abbenbroek – Van 20:00 – 22:30 uur - Bijeenkomst ondernemers Bernisse
Maandag 1 oktober 2012 – Dorpshuis De Meent in Oudenhoorn – Van 20:00 – 22:30 uur - Bijeenkomst maatschappelijke organisaties: instellingen, stichtingen en verenigingen
Woensdag 3 oktober 2012 – Dorpshuis Abbenbroek – Van 20:00 – 22:30 uur
Gemeentebericht Bernisse: Een kwestie van samenwerken!
Bernisse en Spijkenisse zijn aan het onderzoeken hoe zij hun samenwerking kunnen intensiveren en misschien zelfs tot een fusie van de twee gemeenten te komen, een gemeentelijke herindeling. Waarom is dat onderzoek naar herindeling met Spijkenisse nodig?
Meer taken, minder geld
Het beleid van de landelijke overheid is er de laatste jaren steeds vaker op gericht meer taken en bevoegdheden naar de gemeenten over te hevelen. Vaak gaat dat om de uitvoering van wetgeving, zoals de sociale wetgeving. Veelal komt echter te weinig geld mee voor capaciteit om die de taken te kunnen uitvoeren. Meer taken dus, voor minder geld met dezelfde mensen. Een gemeente als Bernisse beschikt dus op termijn over steeds meer taken die moeten worden uitgevoerd met evenveel menskracht. Dat is enige tijd vol te houden, maar niet voor langere tijd.
Kernen en voorzieningen
Bernisse telt bijna 12.500 inwoners, behoort daarmee tot de 50 kleinste in Nederland en is de kleinste in de regio Rotterdam. De oppervlakte van de gemeente daarentegen, ruim 57 km2, is groot. Qua oppervlakte is Bernisse, na Rotterdam, de grootste gemeente in de regio. De zes kernen van Bernisse hebben allemaal hun eigen historie, hun eigen (sport)verenigingen, buurthuizen, kerken, scholen, sporthallen en -velden, etc. Kortom, hun eigen pakket aan voorzieningen. Maar die moeten wel bekostigd kunnen worden.
Oplopende kosten, minder inkomsten
Bernisse, met zo’n laag inwoneraantal, met zo’n groot grondoppervlak, met relatief veel voorzieningen, maar met zo’n kleine ambtelijke organisatie, kan het met het beschikbare, maar relatief steeds kleiner wordende budget, bijna niet meer bol werken. Het voorzieningenniveau staat onder druk, de ambtelijke organisatie moet steeds meer taken met een beperkt aantal mensen uitvoeren en de kosten voor onderhoud en beheer van de buitenruimte zijn bijna niet meer op te brengen. Wat te doen?
Intensievere samenwerking
Bernisse werkt op heel veel terreinen samen met andere overheden, bijvoorbeeld met de andere gemeenten op het eiland in het algemeen en in het bijzonder met Spijkenisse op het gebied van ict en de Sociale Dienst. Toch lijkt die samenwerking op de langere termijn voor Bernisse niet voldoende om het hoofd boven water te houden. Er is meer voor nodig. Maar wat dan precies? De gemeenteraden van Bernisse en Spijkenisse vinden allebei dat zij de komende maanden moeten uitzoeken of een intensievere samenwerking, wellicht in de vorm van een herindeling, de toekomst voor beide gemeenten veilig stelt en de beste oplossing is voor de problemen waar beiden zich voor gesteld zien.