BRIELLE – “De Maskerade is in ere hersteld”, vindt Rens van Adrighem, zelf jarenlang actief ‘Klaasieloper’ (deelnemer Maskerade). Deze oud-Briellenaar, nu woonachtig in Spanje, houdt nog een scherp oogje in het zeil op ‘zijn Brieltje’. Sinds afgelopen jaar zijn de voorheen opgestelde regels tot een stil protest eindelijk verlaten, zodat de Maskerade, die op sinterklaasavond 5 december gevierd wordt, weer op zijn traditionele manier beleefd kan worden.
“Het is een unieke volkstraditie die hoort bij de Briellenaar, als de amandel op de speculaaspop”, aldus Rens. Hij vertelt: “Zo tegen eind november, begin december, plegen Briellenaren aan elkaar te vragen: ‘Ga jij Klaasielopen?’ Daarmee bedoelen ze: ‘Doe je mee aan de Maskerade?’ Die wonderlijke, massale verkleedpartij op sinterklaasavond, een stuk volkscultuur, is een feest dat nooit verloren mag gaan.
Om de Brielse Maskerade werkelijk te beleven van binnen, diep in je ziel, moet je er de mentaliteit voor hebben. Om de zin van de Maskerade te vatten heb je misschien wel zeer fijngevoelige tentakels nodig of een attent radartje. Briellenaren, en zelfs de import, snappen tegenwoordig blijkbaar maar matig wat er voor lol aan is om je op sinterklaasavond in een raar pakkie te steken, een mombakkes op te zetten en dan nog de straat op te gaan ook. Men poogt in de meeste gevallen onherkenbaar te zijn voor de toeschouwers, maar dat is geen must. Je hoeft dus niet per se gemaskerd te zijn. Wát je wilt uitbeelden en op wélke manier, is aan de deelnemers zelf. Het gaat om de uitdaging om met iets origineels en als het kan iets spectaculairs op de proppen te komen.
Sommigen maken heel wat werk van de Maskerade. Het is gebeurd dat je op een kar de complete gemeenteraad voorbij zag trekken. Niet de echte natuurlijk, maar een gemaskerd gezelschap waarvan de leden nog een bord voor de kop hadden ook. Met een masker voor durf je een heleboel. Niemand wordt gespaard. De deelnemer aan de Maskerade kan ook zijn eventuele frustraties en of kritiek uiten betreffende alles wat er in het afgelopen jaar gepasseerd is.
Het Maskeradefeest begint zo tegen ’n uur of zes wanneer de duisternis is gevallen. In de donkere straatjes zie je schimmen opdoemen, eerst een paar maar het worden er stééds meer. Ze hebben zich in vreemde gewaden gestoken en dragen meestal maskers. En zo wordt de binnenstad van Den Briel vervuld met een wonderlijk gedruis. Er zijn grijnzende koppen om je heen, duivels soms. Dit alles duurt tot omstreeks half acht. En niet te vergeten de alcoholische versnaperingen. Op de route wordt dan ook vaak even uitgerust bij horecagelegenheden.
Let wel op, want het gemeentebestuur staat, met soms een blik van een boer met kiespijn, op het bordes van het stadhuis de Klaasielopers gade te slaan. Aan de meest originele groep of persoon reikt Sinterklaas na afloop de Fons Löbker prijs uit. Zorg dat deze unieke Brielse traditie nooit verloren gaat. Wees trots op het Brielse culturele erfgoed, dat Maskerade heet.”