Een winter in Nederland kent volgens het KNMI 48 dagen met regen, 22 dagen met sneeuw, 11 dagen met hagel, 3 dagen met ijzel en de temperatuur schommelt in deze periode rond de 3,5 graden boven het vriespunt. Experts op het gebied van veiligheid en autobanden raden aan om bij een temperatuur beneden de 7 graden over te stappen op winterbanden. Winterbanden zijn weliswaar in een aantal landen verplicht, maar niet in Nederland. Wanneer je op vakantie gaat naar Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden of Denemarken, dan zijn winterbanden wel verplicht en sneeuwkettingen onmisbaar.
Wat zijn winterbanden?
Een normale autoband wordt harder naarmate de buitentemperatuur daalt, waardoor de grip op het wegdek vermindert. Een winterband blijft daarentegen flexibel bij lagere temperaturen en zorgt voor meer grip, doordat de band is gemaakt van een andere rubbersamenstelling. Dit geeft de bestuurder niet alleen een zeker gevoel, maar vermindert ook de kans op schade aan de auto tijdens winterse weersomstandigheden. Er bestaan dus goede redenen om in de winter ook in Nederland met winterbanden te rijden. Een winterband is te herkennen aan een code op de zijkant van een autoband. Omdat winterbanden in de zomer extra hard slijten, is het aan te raden om de banden in mei om te ruilen en op te laten slaan.
Hoe werken winterbanden?
Hoe kan het dat de wegligging verbetert wanneer je in de winter met winterbanden rijdt? Dit komt niet alleen door de samenstelling van het rubber, maar ook door het profiel op de band. Het profiel van een winterband is voorzien van speciale lamellen, die vervormentijdens het rijden. Deze lamellen grijpen zich als het ware vast aan de ondergrond. De auto zal hierdoor eenvoudiger te besturen zijn onder koude en natte weersomstandigheden. Wil je meer weten over de veiligheid en de wegligging van specifieke autobanden of zelf winterbanden aanschaffen? Neem dan eens een kijkje bij de collectie banden op Tirendo.