OOSTVOORNE – Maandag 18 februari om 23:00 uur is de tv-première Een dansend hart te zien bij NCRV Dokument op Nederland 2. Zwaar gehandicapte Oostvoornaar Niek Zervaas communiceert met de wereld. Hij vertelt: “Ik ben mijn leven begonnen met een lichaam dat met zijn beperkingen niet gezien wordt als volwaardig. Dat is mijn keuze geweest waardoor ik in liefde kan zijn en niet word afgeleid door aardse beslommeringen.” Op 13 augustus 2011 overleed Niek Zervaas op bijna 24-jarige leeftijd aan een epileptische aanval en longontsteking.
Dit is een van de vele wijze boodschappen die Niek Zervaas achterliet. Niek zat gevangen in een lichaam dat hem belette zich vrij te bewegen en het hem zelfs lang onmogelijk maakte om in woorden te communiceren. Pas toen hij op zijn achttiende in aanraking kwam met ‘faciliterende communicatie’, kon hij met behulp van een toetsenbord en iemand die zijn hand vasthield, in woorden vertellen wat zich in zijn hoofd en in zijn hart afspeelde. Pas toen werd voor iedereen helder wat zijn ouders en naasten allang vermoedden – dat Niek lichamelijk, maar zeker niet verstandelijk beperkt was. In dat onwillige lichaam leefde een wijs mens. Iemand die leefde vanuit de allesomvattende liefde waarmee ieder mens geboren wordt, maar die zo zelden werkelijk beleefd en geleefd wordt. Niek wist mensen te raken. Hij wilde mensen bewegen om het leven met alles wat daarbij hoort ten volle te omarmen. Zelf was hij een lichtend voorbeeld, overtuigd als hij was niet voor niets in dat haperende lichaam geboren te zijn.
Toen op 13 augustus 2011 Niek Zervaas overleed was filmmaker Rishi Chamman net een maand eerder begonnen aan Een dansend hart. Chamman schetst een indrukwekkend beeld van een jongeman wiens lichaam totaal afhankelijk was van zijn ouders, zijn tante en ondersteuners, maar wiens geest even vrij was als de wind.
Op Rishi Chamman heeft Niek grote indruk gemaakt. “Niek heeft van zijn beperking zijn kracht gemaakt. Die jarenlange stilte heeft iets opgeleverd. Hij heeft opvallende, helder blauwe ogen en kijkt me indringend aan. Ik heb het gevoel dat, hoe zweverig het ook mag klinken, ik voor het eerst echt gezien word. Alsof alle etiketten wegvallen en mijn ziel voor hem zichtbaar is.”
Niek heeft niet alleen een rijk innerlijk gemoedsleven, hij wil andere mensen helpen met hun levens vragen. Niek schrijft liefdevolle gedachten, nieuwsbrieven, een boek en hij geeft lezingen. Aangetrokken tot zijn boodschap bezoeken steeds meer mensen zijn bijeenkomsten en lezen zijn nieuwsbrieven. Zijn ouders, die liefdevol voor hem zorgen, staan versteld. Maar ze zijn ook verdeeld over de tumultueuze ontwikkelingen rond hun zoon. Nieks vader heeft twijfels. Hij heeft de nieuwe communicatietechniek niet nodig omdat hij precies weet wat Niek hem wil zeggen. Daarnaast wil hij niet dat het huis een bedevaartsplaats wordt.
Nieks gezondheid is kwetsbaar en wordt met grote regelmaat met loeiende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Via de communicatietechniek maakt hij duidelijk geen medicijnen te willen slikken tegen zijn epilepsie, wat zijn dood kan betekenen. Maar volgens Niek is de dood een terugkeer naar huis.
Volgens BOSK (vereniging van mensen met een lichamelijke handicap) zijn motorisch gehandicapten door gebrekkige intelligentietesten in Nederland te vaak gedwongen om hun leven te slijten als verstandelijk gehandicapten.
Een dansend hart is geregisseerd door Rishi Chamman en geproduceerd door Hollandse Helden en is mede mogelijk gemaakt met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties. Voor meer informatie: www.niekzervaas.nl.