Quantcast
Channel: Voorne-Putten.nl - Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854

Westvoorne pakt henneptelers aan en waarschuwt verhuurders

$
0
0

WESTVOORNE - Vorig jaar heeft de politie een achttal hennepkwekerijen in Westvoorne opgerold. Dit nieuwe jaar al twee. Hoe kan het toch dat er zoveel hennepplanten in Westvoorne worden gevonden? “Dat heeft alles te maken met onze aanpak”, verduidelijkt burgemeester De Jong. We werken tegenwoordig in teamverband met de politie, Stedin, Joulz en een hennep-ontmantelingbedrijf.” Bewoners worden gewaarschuwd bij de verhuur van hun woning of schuur.

“Naast de gebruikelijke strafrechtelijke aanpak van de politie, past de gemeente spoedeisende bestuursdwang toe bij het oprollen van hennepkwekerijen. Deze combinatie tussen politie en gemeente maakt de aanpak anders dan voorheen. Gemeente en politie vullen elkaar bij de aanpak aan, waardoor de hennepteler dubbel wordt aangepakt en dat motiveert enorm.

Zodra er gevaar dreigt voor mens of dier gebruiken we de spoedeisende bestuursdwang, om direct een einde te maken aan de gevaarlijke situatie. En dat is al gauw bij een hennepkwekerij waar water en elektriciteit samen nodig zijn. Wanneer we spoedeisende bestuursdwang gebruiken, kunnen de gemaakte kosten voor het opheffen van de gevaarlijke situatie op de veroorzaker verhaald worden. De bestuursdwang is voor ons de, sterk gewenste, juridische onderbouwing om de ontmantelingkosten door de teler te laten betalen.

Bij hennepkwekerijen is veelal ook sprake van diefstal energie. Stedin, de netbeheerder, neemt daarom standaard de elektriciteitsmeter in beslag voor onderzoek. Bij constatering van diefstal krijgt degene, op wiens naam het energiecontract staat, een naheffing van de gemiste energiekosten en een rekening voor het opnieuw aansluiten van de meter. Door deze aanpak krijgt de teler naast een boete van de politie en de kosten van Stedin ook de rekening voor het opruimen van het geheel. Deze bedragen kunnen bij elkaar behoorlijk oplopen.

Omdat wij nu ook partij zijn in de regionale hennepaanpak van de politie geven we, als gemeente, meer ruchtbaarheid aan de ruimingen. Terwijl het aantal nauwelijks hoger is dan vorige jaren. Het succes zit echter in de oplettende burger. De meeste ruimingen zijn door hen ontdekt en na deze meldingen kon het team succesvol op pad. Waar voorheen de politie meer tijd kwijt was met het lokaliseren van een illegale kwekerij. Omwonenden merkten bijvoorbeeld vaak onbekende personen op bij een pand, zagen natte ramen, roken een vreemde geur of constateerden bij sneeuwval dat er geen sneeuw op het dak van het betreffende pand lag. Zij belden met goed gevolg naar 0900-8844 of om anoniem te blijven naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.”

“Hennepkwekerijen hebben nog een ander effect”, merkt De Jong op. “De sociale gevolgen zijn ongewenst. Niemand wil in de straat wonen waar een wietplantage is. Vaak zijn de eigenaren van het verhuurde pand ook slachtoffer doordat het pand is geruïneerd. We zien overigens een toename van telers die naarstig op zoek zijn naar geschikte woningen en schuren in dorpsgemeenten. Omdat een hennepkwekerij veel geld kan opleveren, worden met gemak hoge huren betaald. Let daarom goed op wanneer u uw huis verhuurt of wilt verhuren. Wees kritisch met welke huurder u een contract afsluit, controleer identiteitspapieren, adresgegevens en vraag om loonstroken. Hennepkwekers blijken vaak geen duidelijke inkomsten te hebben, wisselen vaker van woonadres of blijken zelfs adresloos te zijn. Het inschakelen van een makelaar is hierin niet altijd een garantie.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854