SPIJKENISSE – De Rekenkamer Spijkenisse heeft een onderzoek verricht naar het wijkveiligheidsbeleid met nadruk op de periode 2009 tot medio 2012. Uit het rapport kan worden opgemaakt dat een ander nog verbetering behoeft, zoals de beleidsomschrijving en de controleerbaarheid. De Rekenkamer doet de gemeenteraad en het college van B&W enkele aanbevelingen aan de hand ter verbetering van het wijkveiligheidsbeleid c.q. de gebiedsgerichte aanpak.
De afgelopen jaren heeft Spijkenisse het nodige gedaan om de wijkveiligheid te verhogen. Het gemeentebestuur kondigde in het collegeprogramma Versterken en beperken (2010) aan: samen met anderen het veiligheidsbeleid gestalte te willen geven en de regierol te willen uitwerken. De focus ligt op gebiedsgerichte aanpakken en bestaat uit sociale en fysieke activiteiten, maatregelen en interventies om de leefbaarheid en veiligheid in probleemgebieden/wijken te bevorderen.
Van belang is het wijkveiligheidsbeleid c.q. de gebiedsgerichte aanpak te evalueren om vast te stellen wat de succes-, faal- en risicofactoren zijn en wat er zoal verbeterd kan worden. Daarom zoomt het Rekenkamer-onderzoek in op de regierol van de gemeente (bestuur, diensten, afdelingen en rayons, inclusief jongeren- en opbouwwerk) en de andere spelers: wijkpolitie en woningcorporaties.
Een ander behoeft nog verbetering, zo blijkt uit het Rekenkamer-rapport. Zo heeft de Rekenkamer geen specifieke definitie/omschrijving van wijkveiligheidsbeleid / gebiedsgerichte aanpak kunnen vaststellen. Het is niet duidelijk wat er beleidsmatig wel of niet precies onder ‘wijkveiligheid’ wordt verstaan en mag worden gerekend. De Rekenkamer stelt vast dat de gebiedsgerichte aanpak redelijk succesvol is. Hierbij moet wel worden aangetekend dat een belangrijk deel van de getroffen maatregelen onder het gewone, lopende en geplande, beleid van wijkonderhoud en wijkbeheer valt. De inzet van gedragscampagnes en hondenpoepbeleid wordt daarentegen in kritisch bejegend, omdat het primair draait om beeldvorming (imago) en er niet of nauwelijks op wordt gehandhaafd.
Kritisch is de Rekenkamer over de controleerbaarheid van het ‘wijkveiligheidsbeleid’. Wie de programmabegrotingen, jaarstukken, kadernota’s, bestuursrapportages en relevante beleidsstukken erop naslaat constateert dat lastig is vast te stellen wat de reële kosten en opbrengsten zijn voor de gemeente Spijkenisse, los van de totale kosten inclusief de inzet (wijk)politie en inbreng van woningcorporaties. Het ontbreekt aan een handzaam totaaloverzicht. De gemeentelijke stukken geven een tamelijk summier overzicht van wat er bereikt en gedaan is.
Het rapport is te downloaden via www.spijkenisse.nl/rekenkamer. Lees hier ook de reactie van het college van burgemeester en wethouders.