HELLEVOETSLUIS – Afgelopen zaterdag, 30 maart, vond de officiële heropening plaats van het Nationaal Brandweermuseum. Niet zomaar een opening: het museum in de vesting bestaat dit jaar namelijk vijftig jaar in Hellevoetsluis. Na een aantal toespraken verrichtte wethouder Peter Hofman, staand op een hoogwerker, de officiële openingshandeling door een spandoek aan de gevel te onthullen.
Museumdirecteur Frans ten Hoor sprak de aanwezigen eveneens toe. Het museum wordt grotendeels gerund door een enthousiaste groep vrijwilligers en zij krijgen dan ook veel aandacht en lof. Zonder hun inzet zou het museum niet kunnen zijn wat het is. Ze zorgen voor het openhouden van het museum, verzorgen rondleidingen, beheren de keuken en de kantine, verkopen allerlei artikelen in de museumwinkel, werken mee aan activiteiten en projecten, verzorgen de collectieregistratie en zorgen voor het onderhoud en rijdend houden van voertuigen en stoomspuiten.
Dit jubileumjaar heeft vele leuke, interessante en leerzame activiteiten. Deze zaterdag werden twee nieuwe exposities geopend: Brandveilig Leven en Het Nationaal Brandweermuseum door de eeuwen heen 1917-2013. Meer info op www.nationaalbrandweermuseum.nl.
Het Nationaal Brandweermuseum werkt aan een ‘Brandveilig Leven’
Bij de opening is in het museum de projectexpositie ‘Brandveilig Leven’ van start gegaan. In nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is een aantal ruimten in het museum ingericht om bezoekers meer bewust te maken van mogelijk brandgevaarlijke situaties. Maar ook wordt er aandacht besteed aan het handelen bij brand, zoals het melden van een calamiteit.
Het Nationaal Brandweermuseum door de eeuwen heen 1917 – 2013
In een overzichtsexpo wordt de ontwikkeling getoond vanaf het prille begin in 1917 tot aan vandaag. Vele gravures, penningen, brandmeesterstokken, brandweerverordeningen, modellen, foto’s en de omvangrijke collectie bevestigen hoe uniek het Nationaal Brandweermuseum voor Nederland is.