Image may be NSFW.
Clik here to view.WESTVOORNE – De Vereniging Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) heeft op 18 mei 2013 bij de Raad van State beroep ingesteld tegen het vastgestelde bestemmingsplan ‘Bedrijfsverplaatsing Lodderlandsedijk Westvoorne’. De VVBV vindt dat de gemeenteraad dit plan niet had mogen vaststellen omdat het in strijd is met het gemeentelijk en provinciaal beleid. Ook in de raad was het plan omstreden; het besluit is genomen met de kleinst mogelijke meerderheid (8 voor, 7 tegen).
Delen uit het beroepschrift d.d. 18 mei van de VVBV
In tegenstelling tot de Raad (gemeenteraad) blijft de VVBV van mening dat het bestemmingsplan Bedrijfsverplaatsing Lodderlandsedijk Westvoorne niet los gezien kan worden gezien van het project ‘Kreekherstel Strypse Wetering’. Omdat de Raad zelf ook bij herhaling naar dit plan verwijst heeft de VVBV de vrijheid om haar mening over de uitvoering van dit project te uiten en te wijzen op de onoverzichtelijke en incorrecte uitvoering en de ernstige gevolgen daarvan namelijk dreigende onherstelbare aantasting van het krekengebied de Strypse Wetering. De provincie Zuid-Holland stelt zelf dat het eiland Voorne-Putten arm is aan natuur en dat resten daarvan voornamelijk zijn te vinden langs de oude kreeklopen.
Met de uitvoering door het waterschap Hollandse Delta van een waterberging en het vestigen van nieuwe natuur tussen de Westvoorneweg en Vogelenzangweg werd het landschap ernstig maar nog niet onherstelbaar beschadigd. Echter het doorzetten van een nieuwe bedrijfsvestiging in de vorm van een melkveehouderij in de directe nabijheid van de EHS (ecologische hoofdstructuur), prioritaire nieuwe natuur en in Belvedèregebied van grote cultuurhistorische waarden, zal onomkeerbaar zijn.
De oude krekenloop Strypse Wetering was tot de grote ruilverkaveling van 1974 tot 1989 een natuurlijke waterberging. De krekenloop heeft door veelvuldige overstromingen, ook in het recente verleden, met name in de wintermaanden, een voor Nederland zeldzaam leeg en rustgevend karakter gekregen. Tegelijkertijd is de aanblik intiem door de dijken met kleinschalige bebouwing die de leegte omhelzen. Die karakteristiek van het landschap zal verloren gaan. Over nagenoeg de gehele afstand tussen de Vogelenzangweg en de Toeloopweg zullen de gebiedsvreemde, hoge bouwwerken zichtbaar zijn.
Met het doorzetten van de nieuwe melkveehouderij is geen enkel groot algemeen belang gediend. De belangrijkste reden waarom de VVBV vanuit haar doelstellingen in beroep gaat tegen het in geding zijnde bestemmingsplan.
De VVBV verwijt de gemeenteraad een volstrekt onvoldoende uitoefening van zijn controlerende taak. Een kritische houding ten opzichte van de handelwijze van B&W ontbrak aanvankelijk volledig. Pas in een later stadium van de besluitvorming ontstond over dit onderwerp tweespalt in de gemeenteraad waardoor het bestemmingsplan met de kleinst mogelijke meerderheid werd vastgesteld. De VVBV is van mening dat de gemeenteraad niet had mogen instemmen met het bestemmingsplan.
Gezien het bovenstaande kan de conclusie kort zijn. De VVBV vraagt de Raad van State het bestemmingsplan ‘Bedrijfsverplaatsing Lodderlandsedijk’ nietig te verklaren omdat het in strijd is met vigerende gemeentelijke en provinciale wet- en regelgeving.
Klik hier (pdf) voor het gehele beroepschrift.