BRIELLE –Zaterdag 16 juli 2011 staat bij Korenmolen ‘t Vliegend Hert niet alleen in het teken van de Regionale Molendag, ook het 25-jarig jubileum wordt gevierd met vele activiteiten. De dag wordt ‘s morgens om 10.00 uur door burgemeester Betty van Viegen geopend. Daarna is iedereen tot 17.00 uur van harte welkom om deel te nemen aan het feestelijke programma met o.a. een gezellige markt, demonstraties van oude ambachten en een speurtocht.
Programma
Van 9.00 tot 10.00 uur kunnen deelnemers aan de bakwedstrijd hun werkstuk van de AllerlekkersteMolenLekkernij inleveren. Deelnameformulieren zijn in de molenwinkel verkrijgbaar.
Om 10.00 uur vindt de opening plaats van de Regionale Molendag en deze jubileumdag door burgemeester Betty van Viegen en wordt het eerste Molenfietsarrangementenboekje van Voorne-Putten uitgereikt.
Om 10.30 uur start de Regionale Molendag en de Molententoonstelling in het Kruithuis nabij de molen. Om 11.00 uur wordt de winnaar van de bakwedstrijd bekend gemaakt.
De hele dag is er van alles te beleven Een gezellige markt met ambachtelijke producten en demonstraties van oude ambachten. Broodbakken, met meel van de molen, in een oude takkenbosoven. De broden worden verkocht. Demonstratie van historische landbouwwerktuigen van de familie Dingemans, show met Alpaca’s, pannenkoeken bakken, de versierde molen is te bezichtigen en er is een molententoonstelling in het Kruithuis nabij de molen. Koffie- en theeschenkerij, met zelfgebakken heerlijkheden uit de molenwinkel. Voor de jonge bezoekers is er een speurtocht, een kleurwedstrijd en worden er ballonnen verstrekt.
De dag wordt muzikaal omlijst door: jachthoornblazers, Het Tinte Collectief, Folkloristische Groep Rozenburg, Striptease (uitgevoerd in historische kleding) door mevrouw Klok.
Houdt de molen er bovenop en koop een envelop
De schitterende prijzen bij deze kramen zijn beschikbaar gesteld door de Brielse ondernemers.
De historie van Korenmolen ’t Vliegend Hert in Brielle
Het verleden
De huidige standerdmolen is de vierde molen op deze locatie.
De eerste molen, de Noordmolen, een houten standerdmolen met twee zolders, werd in 1651 gebouwd en in 1696 afgebroken. De houten molen werd omstreeks 1697 door een hoge stenen stellingmolen vervangen maar werd door een felle brand in de nacht van 2 op 3 november 1810 verwoest. De molen was goed verzekerd en in 1811 kon de herbouw van de nieuwe Noordmolen worden aanbesteed. Het werd een forse molen met zeven koppels blauwe maalstenen, vier 17-ers en drie juffers. Op 30 januari 1882 sloeg het noodlot opnieuw toe en brandde de draaiende molen door een warmgelopen pelsteen opnieuw af.
Tijdens de restauratie van de stadswallen in 1973 werden twee van de vier teerlingen van de oude standerdmolen gevonden. Van de grote stenen molens werd niets teruggevonden. De vondst van de teerlingen was de aanleiding tot oprichting van de Brielse Molenstichting en de herbouw van de molen.
Het heden
De herbouw van deze molen was een enorme uitdaging. Nadat in het Monumentenjaar 1975 de Brielse vestingwerken gereed waren gekomen nam de toenmalige wethouder H. Vegter in augustus 1979, het initiatief om de Brielse Molenstichting op te richten. Hij schreef aan een aantal molen enthousiastelingen ”Graag zou ik met u eens van gedachten wisselen of het zinvol is een Brielse Molenstichting of i.d. op te richten met het doel de wallen op te sieren met een molen.” De allereerste bespreking op dit initiatief vond op dinsdag 25 september 1979 in de raadszaal van het oude stadhuis aan de Markt in Brielle plaats. Zeven jaar later stond de molen er. Ongelooflijk, wat een inspanning moeten deze mensen van het eerste uur geleverd hebben.
Van de huidige molen, een molen met drie zolders, bestond nog een geschreven bestek van de Langestraatse molen. Deze stond net buiten de wallen ter hoogte van de tegenwoordige Hoonaardweg. Tekeningen waren er niet. Hiertoe werd ir. De Kramer, een molenbouwdeskundige bij uitstek, in de arm genomen. Zo’n juweel kost natuurlijk nogal wat, dus moest er geld ingezameld worden. Ook moest er een geschikte molenbouwer gezocht worden. Hiertoe werd Harrie Beijk uit Afferden benaderd. Het resultaat mag er zijn. De molen kon in 1986 in bedrijf gesteld worden. De molen dankt de naam aan het molenaarsgeslacht Vliegendhart die de Noordmolen gedurende 47 jaar bemaalden.
De toekomst
Molenaar Len van Dalen: “Nu zijn wij 25 jaar verder, de theoretische levensduur van een houten molen. Door alle inspanningen van bestuur en vrijwilligers staat de molen er echter piekfijn bij. Er is in de afgelopen jaren ontzettend veel in materiaal en in kennis geïnvesteerd. Ik zal u daar verder niet mee lastig vallen. Het geeft echter geweldig veel voldoening om een dergelijk ambachtelijk molenbedrijf, op vrijwillige basis, gaande te houden. Wij ontvangen subsidie van de gemeente. Wij zijn daar ontzettend blij mee, maar deze is bij lange na niet toereikend om de molen te onderhouden. Omdat deze molen geen monument is, ontvangen wij geen subsidie van het rijk of van de provincie. De inkomsten verwerven wij uit de verkoop van ambachtelijk gemalen meel, meelproducten en reformproducten. Deze worden verkocht vanuit onze molenwinkel. De opbrengst wordt volledig gebruikt om het molencomplex in stand te houden. De molen is nog volledig in bedrijf. Ook kunnen wij gelukkig beschikken over een aantal donateurs en sponsors.
Wat de toekomst ons brengt weten wij niet. De toekomst van ons molencomplex ligt echter voor een groot deel in handen van donateurs, sponsors en vrijwilligers. Zonder inzet van gemotiveerde vrijwilligers die niet bang zijn om hun handen uit de mouwen te steken en geen negen tot vijf mentaliteit hebben is het niet mogelijk een dergelijk complex in bedrijf te houden.
Op zaterdag 16 juli is de Regionale Molendag van Voorne-Putten en Rozenburg en vieren wij ons 25-jarig bestaan met een groots evenement. U bent dan in de gelegenheid om behalve onze molen nog negen molens in de regio te bezoeken. Wij nodigen u allen van harte uit om te komen kijken, het adres is Molenstraat 14, 3231 AJ in Brielle. Graag tot ziens.”
Website: www.vliegendhert.org.