Quantcast
Channel: Voorne-Putten.nl - Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854

Brielle…….slaapstad 2015??

$
0
0

Ik ben een geboren en getogen Briellenaar. Ik ben geboren op het Maarland daar waar mijn ouders nog steeds wonen. Ik zag het daglicht 42 jaar geleden. Ik ben trots op mijn stadje, ik woon er graag, woon nog steeds in het centrum. Tot voor een aantal jaren geleden had Brielle een centrale rol in de regio als winkelstad, recreatiegebied en uitgaanscentrum, en dat allemaal overgoten met een historisch sausje.

Met nadruk zeg ik “had” want de laatste jaren zien we veel van de voormalige functies verdwijnen in “ons Brieltje”. Met het recreëren gaat het allemaal nog wel goed, Brielle is in de zomermaanden een toeristische trekpleister. Als winkelstad is Brielle allang niet meer de spilfunctie van de regio. Ik kan me nog erg drukke koopavonden herinneren in de Voorstraat/ Nobelstraat. Er zijn er nog amper winkels open op vrijdagavond tot negen uur ‘s avonds. Die ouderwetse koopavondsfeer, is zowel in de winter als in de zomer verdwenen.

En dan blijft over het uitgaansleven in Brielle, en met name de daaraan gekoppelde evenementen. Brielle is met zijn aantrekkelijke horecamogelijkheden, niet meer het uitgaanscentrum wat het was. Waar ligt dat aan? Natuurlijk zijn we in een recessie beland, wat zeker een oorzaak zal zijn. Maar ik leg de verantwoordelijkheid voor de malaise in de Brielse horeca toch meer neer bij het gemeentelijke beleid. In vergelijking met Hellevoetsluis bijvoorbeeld, een veel strakker sluitingstijdbeleid.

Maar ook het alcoholmatigingsbeleid dat door de nieuwe Drank- en Horecawet wordt gepromoot. Dat betekent veel minder vergunningen voor het organiseren van evenementen. Een voorbeeld was de wedstrijden van het Nederlands Elftal tijdens het WK. Er mochten geen schermen buiten staan, geen terrasuitbreidingen en geen buitenbarretjes. Er wordt gezegd dat wij deze regelgeving te danken hebben aan het Hoek van Holland incident vorige zomer. Regelgeving die vanuit de gemeente Rotterdam wordt opgelegd. Vreemd is het dan weer wel dat, tijdens de halve finale en finale, gewoon grote schermen her en der in Rotterdam stonden opgesteld inclusief buitenbarren. Misschien toch juist vanwege de veiligheid? Beter gecontroleerde festiviteiten ipv ad-hoc geregelde.

Een ander voorbeeld is Koninginnedag in Brielle. Ook daar vinden geen horecafestiviteiten meer plaats, vanwege het niet verstrekken van vergunningen. Reden die opgegeven wordt is dat er al genoeg evenementen worden georganiseerd in Brielle. Het is dan ook wel weer vreemd dat in de rest van Nederland daar absoluut geen rekening mee gehouden wordt. Zelf was ik in Amsterdam op die dag, en op iedere hoek van de straat zijn bandjes en horeca-uitingen te vinden. Ik liep er twee uur rond en er was geen politieambtenaar te bekennen. Ongeregeldheden hebben er niet plaats gevonden. Maar in Brielle niets te bekennen.

Om even terug te komen op de evenementen. De gemeente heeft een nieuwe beleidsnota “Evenementenbeleid 2009-2010″ geschreven en aangenomen in de raad in augustus 2009. Hierin staan de nieuwe spelregels voor de kleine, middelgrote en grote evenementen. De horeca-uitbaters zijn niet gewezen op deze beleidsnota en al haar wijzigingen tov van de bestaande regels, ook niet tijdens de horecaoverleg vergaderingen met de gemeente. Die regels zorgden in mijn ogen voor een dieptepunt afgelopen zondag 25 juli jl. Tijdens Brielle Blues kregen de horecagelegenheden bij de drie grote podiums de opdracht slecht twee tapkranen te gebruiken op de buitenbarren. Dit weer met het oog op het alcoholmatigingsbeleid wat voor meer veiligheid zou moeten zorgen. De diverse horeca-uitbaters werden hiermee zwaar in verlegenheid gebracht omdat per podium ongeveer 200 mensen tegelijk een licht alcoholisch drankje wilden bestellen maar hiervoor ongeveer een wachttijd van 20 minuten moesten ondergaan. De irritaties die dit opriepen, zorgden voor een gespannen sfeer, die in mijn optiek de veiligheid niet ten goede kwam. Een regel die zichzelf ondermijnde eigenlijk. En dan hebben we het nog niet over het financieel-economische aspect. De horeca-uitbaters bij de podiums hebben flink geïnvesteerd om dit evenement, dat al 19 jaar een uithangbord is voor Brielle, tot een succes te maken. Een simpel rekensommetje toont echter aan dat met een ingeperkte omzetmogelijkheid, er geen reden meer is om in de toekomst zo’ n investering te doen voor dit evenement. Daarbij komt ook nog dat per 100 mensen een gecertificeerde ordebewaker wordt verlangd. Ordebewakers die zichtbaar moeite hadden met de manier van inkleden van hun taak. Normaal staan ze bij de voordeur van een horecagelegenheid, maar waar moet je staan, als het evenement haast heel het centrum bestrijkt. Ook hier zitten natuurlijk weer financiële consequenties aan vast.

Conclusie van deze dag was dan ook dat de horeca-uitbaters geen reden meer zien om met dit evenement door te gaan de komende jaren. Iets wat in mijn ogen een zonde zou zijn. Misschien is het wel de invulling van de gemeenteraad aan het alcoholmatigingsbeleid. Zorgen dat het evenement zichzelf liquideert. Mijn vraag is dan gelijk, zijn de volgende evenementen die op de helling gaan, Bruisend Brielle (dit jaar geen preuvenement?) en last but not least de 1 April-viering? Als dat zo is gaan we van een Bruisend Brielle in 2005, naar een Slaapstad in 2015, want zo zal ook de laatste pijler van Brielle, het toerisme, langzaam aan verdwijnen.

Leen van der Reiden.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854