SPIJKENISSE – Op 13 december 2010 werd een container met 20 ton molybdenum, een zwaar metaal dat gebruikt wordt voor het verharden van staal, gestolen vanaf een terrein in de Waalhaven. De drie mannen die verdacht worden van de diefstal, stonden gisteren voor de Rotterdamse rechter. Onder hen een 55-jarige Spijkenisser. De container moest op 13 december opgehaald worden vanaf het terrein aan de Waalhaven.
Alle papieren waren door het transportbedrijf naar chauffeur Wilhelmus V. gemaild. Die liet echter de 13e in de loop van de dag weten dat hij de container pas de dag erna kon ophalen. Op het moment dat hij 14 december de container kwam ophalen, bleek dat deze de 13e al opgehaald was. Door wie, was niet bekend. De truck met oplegger werd later leeg terug gevonden in Antwerpen. De nummerplaat bleek vals te zijn.
Het OM verdenkt V. van medeplichtigheid aan de diefstal door zijn emailaccount ter beschikking te stellen aan schroothandelaar B. Bij de politie heeft V. verklaard dat hij 15.000 euro van B. had gekregen voor zijn informatie. Ook beweerde hij dat B. hem had gebeld om te vertellen dat hij de container gestolen had. Ter zitting trok V. zijn verklaringen in, omdat hem dat persoonlijk beter leek en hij beriep zich verder op zijn zwijgrecht.
Mr. Vermaat, de advocaat van V., gaf aan dat zijn cliënt de verklaringen had afgelegd in de hoop snel thuis te zijn. Inmiddels zit hij al zes maanden in voorlopige hechtenis. ‘Mijn cliënt is niet meer dan een tipgever’, stelde de advocaat. Hij vroeg de rechtbank om, indien ze zou besluiten een straf op te leggen, rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van V. Diens partner heeft geen inkomen en is derhalve geheel afhankelijk van V. Ook zit V. in financiële problemen, die alleen maar kunnen verminderen als V. weer kan werken.
Wat het OM betreft, gaat V. gewoon de cel in. De officier eiste 18 maanden met aftrek van de voorlopige hechtenis voor alle drie de verdachten, met zes maanden voorwaardelijk voor V., een proeftijd van twee jaar en reclasseringstoezicht. Voor V. meewerkt aan reclasseringstoezicht, wil hij eerst weten wat dat inhoudt.
Op 20 oktober doet de rechtbank uitspraak in de hoofdzaak (de diefstal), op 17 november volgt de uitspraak in de ontnemingszaak. Misdaad mag immers niet lonen, dus wil het OM dat de verdachten dat ze de winst die ze behaald hebben, in het geval van V. 15.000 euro, terugbetalen aan de Staat. De rechtbank kan hier pas een uitspraak over doen als de verdachten veroordeeld zijn.
Bron: www.spijkenieuws.nl