Quantcast
Channel: Voorne-Putten.nl - Nieuws
Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854

LPF deelnemer Conferentie gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid 2011

$
0
0

SPIJKENISSE – Sinds 2008 organiseren het lectoraat Welzijn van Dieren en de Dierenbescherming samen met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voormalig Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de jaarlijkse conferentie gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid.  Doel is om het onderwerp dierenwelzijnsbeleid op de lokale agenda’s van gemeenten te krijgen en de kennis over concrete mogelijkheden te vergroten bij alle genodigden.

De kennis en ervaring die is opgedaan door deskundigen en gemeenten, wordt tijdens de conferentie met de aanwezigen gedeeld. De jaarlijkse conferentie is voornamelijk bedoeld voor burgemeesters, wethouders, raadsleden en beleidsambtenaren die geïnteresseerd zijn in gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. De vierde conferentie gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid, deze keer met de titel ‘Dierenwelzijnsbeleid: hoe blijf je bij de tijd?’, vond plaats onder leiding van D66-coryfee en schrijver Jan Terlouw op donderdag 13 oktober 2011 in Het Vechthuis te Utrecht. 

Groeiend belang van dierenwelzijn

De LPF is traditioneel als enige vertegenwoordiger van Voorne-Putten van de partij bij de landelijke bijeenkomst over dierenwelzijn. Gelukkig was deze jaargang ook Goeree-Overflakkee voor het eerst vertegenwoordigd door een beleidsmedewerkster van de gemeente Middelharnis. Dat dierenwelzijn steeds meer gaat meetellen in Nederland blijkt uit de structureel groeiende opkomst bij de jaarlijkse conferentie. Er zijn in Nederland inmiddels 66 wethouders met dierenwelzijn in de portefeuille. Dat aantal is groeiende. De helft van die wethouders, waaronder Joost Eerdmans uit Capelle aan den IJssel, was aanwezig in Utrecht. Gelukkig maar want er komt steeds meer vanuit de rijksoverheid op het bordje van de gemeenten te liggen inzake het welbevinden van dieren. De Spijkenisser wethouder Jan-Willem Mijnans werd als 65ste portefeuillehouder dierenwelzijn gepresenteerd vanwege het heuglijke feit dat Spijkenisse recent over een dierenwelzijnnota beschikt. De LPF werd door diverse deelnemers daarmee gefeliciteerd.

Kennisuitwisseling

De jaarlijkse en landelijke conferentie gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid is belangrijk voor de LPF om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van dierenwelzijn. Ook de onderlinge kennisuitwisseling van deelnemers aan de jaarlijkse dierenwelzijnbijeenkomst en de praktische handvatten, diervriendelijke oplossingen en ‘best practices’ die gepresenteerd worden zijn van groot belang om het welzijn van dieren op lokaal niveau goed te regelen. De nieuwe kennismarkt was een belangrijk onderdeel van de conferentie. In het begin van de dag, tijdens de lunch en de borrel kreeg iedereen de gelegenheid om informatie, ideeën en inzichten met elkaar uit te wisselen op de kennismarkt. Op de kennismarkt konden alle deelnemers terecht bij de volgende dierenwelzijnonderwerpen en organisaties: Opvang in het wild levende dieren, Kinderboerderijen, Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Natuurloket, Overlastgevende dieren & diervriendelijke oplossingen, Lectoraat Welzijn van Dieren & Groene Kennis Coöperatie, Natuur en Milieu educatie, Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren en de Dierenbescherming.

Kinderboerderijen

Het onderwerp Kinderboerderijen op de kennismarkt had de speciale aandacht van de LPF. De LPF hoopte op de Dierenwelzijnsconferentie informatie te vinden die voor Kinderboerderij De Trotse Pauw in Spijkenisse van waarde kan zijn om de kinderboerderij toekomstbestendig te maken. De effecten van bezuinigingen op kinderboerderijen zijn landelijk een issue. De oplossingen om voorgenomen bezuinigingen op kinderboerderijen zo goed mogelijk op te vangen liggen niet voor het oprapen. De LPF zal samen met de Vakgroep Medewerkers Kinderboerderijen (VMK) en de Stichting KinderBoerderijen Nederland naar mogelijkheden zoeken om Kinderboerderij De Trotse Pauw aan een duurzame toekomst te helpen. 

Workshops

In de vierde editie van de Dierenwelzijnsconferentie stonden vier workshops op het programma namelijk: Keten dierenhulp = VOL, Verwaarlozing bij (landbouw)huisdieren en mogelijkheden van de gemeente, Diervriendelijke ruimtelijke ordening en paarden en Ontwikkelen dierenwelzijnsbeleid. De LPF nam deel aan de parallelle sessie Keten dierenhulp = VOL. Preventieve, integrale zorg en hulp voor zwerfdieren volgens de wettelijke taken van gemeenten. De keten omvat activiteiten die samenhangen met de registratie en de melding, terugvinden van de mogelijke eigenaar, vervoer en medische verzorging van de dieren. De tweede workshop die de LPF uitkoos betrof Verwaarlozing bij (landbouw)huisdieren en mogelijkheden van de gemeente. Vaak wordt verwaarlozing pas in een laat stadium opgemerkt. In het merendeel van de gevallen blijkt er sprake te zijn van een onderliggende economische en psychosociale oorzaak. In de afgelopen drie jaar is een pilot uitgevoerd waarbij naast de verwaarlozing ook de onderliggende oorzaak aangepakt werd. Ook gemeenten hebben in toenemende mate met dit probleem te maken. 

Door eerder te reageren op signalen van verwaarlozing kan veel (dieren)leed worden voorkomen. Er werd een presentatie gegeven over de preventie en aanpak van verwaarlozing in Nederland en de rol van gemeenten op dit moment. In de workshop werd ruimte geboden aan de discussie over de rol van gemeenten bij de bestrijding van verwaarlozing van (landbouw)huisdieren.

Dierenpolitie

Uiteraard kwam tijdens de conferentie ook de dierenpolitie aan bod. Okke van Gelderen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en Jochem Pleijsier van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) bespraken de invoering van het meldnummer 144-red-een-dier. De Dierenbescherming heeft aangeboden om een koepelorganisatie op te richten die aanspreekpunt kan zijn, omdat een koppeling met dierenambulances en opvangcentra nodig is, terwijl die werelden heel versnipperd zijn. Ook de invoering van de ‘Animal Cops’ werd toegelicht. In 4 jaar tijd krijgt de Nederlandse politie er 500 gespecialiseerde dierenpolitieagenten bij. Deze agenten zijn volledig bevoegd voor alle andere onderdelen van het politiewerk, maar krijgen aan de Politieacademie een gespecialiseerde opleiding tot animal cop.

Lustrumeditie

De LPF kan gemeentebestuurders, ambtenaren, beleidsmedewerkers en politici de conferentie aanbevelen. De LPF kijkt nu al uit naar de lustrumeditie van de Dierenwelzijnsconferentie in 2012. Hopelijk is de Lokale Politieke Federatie dan niet meer de enige Voorne-Putten-deelnemer aan de unieke landelijke conferentie gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 9854