SPIJKENISSE – Met verbazing en ongeloof heeft de Lokale Politieke Federatie kennis genomen van de visie van het College dat het in de volksmond bekende ‘Pand Geldtelder’ een verdere ontwikkeling van het in de volksmond bekende ‘Pleintje Versteeg’ blokkeert. Op het ‘Pleintje Versteeg’, dat van oudsher ook een evenementenlocatie op Koninginnedag en tijdens andere festiviteiten is, worden in de nabije toekomst appartementen gebouwd.
De LPF is teleurgesteld dat het dagelijkse gemeentebestuur van mening is dat het zogenoemde ‘Pand Geldtelder’ aan de Vredehofstraat 13, als verloren moet worden beschouwd. Het College claimt dat er (nog) geen wettelijke instrumenten voorhanden zijn om het ‘Pand Geldtelder’ in welke vorm dan ook te beschermen. Verder stelt het college van burgemeester en wethouders dat door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in alle redelijkheid en billijkheid de eigenaar van ‘Pand Geldtelder’ in de huidige situatie niet kan worden gedwongen tot herstel van het historische huis, omdat een brand in januari 2011 de monumentale waarde zeer waarschijnlijk onherstelbaar heeft aangetast.
Burgerinitiatief en Petitie behoud ‘Pand Geldtelder’
Nog voordat het burgerinitiatief en de petitie inzake het behoud van het zogenoemde ‘Pand Geldtelder’ is behandeld respectievelijk is aangeboden legt het college van Spijkenisse een loodzware hypotheek op de toekomst van één van de laatste woonhuizen in Spijkenisse uit de negentiende eeuw. Naast de grote cultuurhistorische en architectonische waarde zit er een bijzonder verhaal achter het monumentale pand van een in het verleden vooraanstaande Spijkenisser familie van vlasboeren. De bekendste Geldtelder die er woonde was Pieter Geldtelder die heel veel voor Spijkenisse heeft betekend. Hij is 47 jaar lang onafgebroken lid van de gemeenteraad geweest waarvan 20 jaar als wethouder. Naast het gemeenteraadswerk besteedde hij ook veel tijd aan de kerkenraad van de Gereformeerde Kern en was hij bestuurslid van Het Groene Kruis en de Boerenleenbank.
Schamel cultureel historisch erfgoed
‘Vriend en vijand’ zijn het er over eens dat van het rond 1200 slechts uit de Voorstraat, Noordeinde en de Nieuwstraat bestaande dorp aan de Oude Maas bitter weinig glorie en historie bewaard is gebleven. Zeker in verhouding tot plaatsen als Brielle en Geervliet is dat om het schaamrood van op de kaken te krijgen. De LPF vindt het onvoorstelbaar dat er met de laatste historische bedreigde objecten uit vorige eeuwen zo respectloos wordt omgesprongen.
Met betrekking tot ‘Pand Geldtelder’ trekt het dagelijkse gemeentebestuur conclusies die niet gestaafd kunnen worden met onderzoeksresultaten. Dat het College van B&W de eigenaar van ‘Pand Geldtelder’ in bescherming neemt is ongehoord. Een simpel telefoontje naar de verzekeraar van het pand levert op dat de brandschade niet wordt uitgekeerd omdat de eigenaar onverantwoord is omgegaan met het pand. Het pand was zelden of nooit deugdelijk afgesloten waardoor dak- en thuislozen er gebruik van maakten met alle risico’s en gevolgen van dien. Ook het minimale onderhoud heeft de eigenaar nooit laten uitvoeren en de gemeente heeft verzuimd minimaal onderhoud te vorderen op basis van de APV. Al met al een bedenkelijk snel verpauperingsproces dat sommige belanghebbenden goed uitkomt in verband met geplande nieuwbouwprojecten.
Tegengeluid tegen sloop cultuurhistorisch erfgoed
U kunt nog een krachtig tegengeluid laten horen door uiterlijk 27 november 2011 de online petitie: http://behoudgeldtelder.petities.nl/ te ondertekenen. Het burgerinitiatief en de petitie inzake het behoud van het zogenoemde ‘Pand Geldtelder’ wordt behandeld respectievelijk aangeboden in de commissievergadering Welzijn van 1 december aanstaande. Wilt u ook een lans breken vóór het behoud van cultuurhistorisch erfgoed in Spijkenisse maak dan gebruik van het spreekrecht bij raadscommissies of steun het burgerinitiatief en de petitie non-verbaal door plaats te nemen op de publieke tribune.